Medvehagyma

Mecsek / Fedezd fel

Fedezd fel

Medvehagyma az Orfűi környéki erdőkben

A medvehagyma (Allium ursinum) a hagymafélék családjába tartozik, és a tavaszi erdőkben, főleg az Orfűi erdőkben élő növény. Ezt a növényt a hagymához hasonlóan lehet felhasználni, de sokkal intenzívebb és különlegesebb ízvilággal rendelkezik.

Medvehagyma fesztivál Orfűben

A Medvehagyma fesztivál minden évben április végén vagy május elején kerül megrendezésre Orfűn. A rendezvény az étel- és italkínálaton túl számos kulturális programot is kínál, például koncerteket és kézműves vásárokat. A fesztivál fő attrakciója azonban a medvehagymás ételek és italok kínálata.

Az étteremtulajdonosok és gasztronómiai szakemberek a fesztiválra különleges ételeket készítenek, amelyekben a medvehagyma az alapanyag. Az étlapon szerepelhetnek levesek, szendvicsek, saláták, desszertek és sok más érdekes étel, amelyekben a medvehagyma különleges ízvilágát élvezhetik az érdeklődők.

Hogyan gyűjtsük a medvehagymát?

A medvehagyma gyűjtése általában április és május hónapban történik, amikor a növény kihajt az erdőből. Fontos, hogy csak a környezetbarát módon gyűjtsük a növényt, hogy ne károsítsuk az erdő élővilágát.

Az első és legfontosabb szabály az, hogy soha ne gyűjtsünk túl sok medvehagymát egy helyen. Csak annyit gyűjtsünk, amennyire szükségünk van, és hagyjunk elegendőt a természetnek.

A medvehagymát csak akkor szabad gyűjteni, ha az már legalább 4-5 levelet növesztett, és ha azok már kifejlettek. A fiatal növényeket és a még nem teljesen kifejlett leveleket hagyjuk meg az erdőben, hogy tovább tudjanak növekedni és szaporodni.

A medvehagyma gyűjtésekor fontos, hogy tartsuk be a helyi törvényeket és előírásokat, és soha ne gyűjtsünk olyan területekről, amelyek védettek vagy tilos a belépés.

Mire használhatjuk a medvehagymát?

A medvehagymát különböző módon fel lehet használni az ételünk ízesítésére. Az intenzív hagyma- és fokhagyma ízvilágnak köszönhetően sokféle ételhez illik, például levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz és főételekhez.

A medvehagymából készíthetünk krémet is, amelyet kenyérre kenhetünk, vagy fűszersóként is felhasználhatunk. A medvehagymás krémnek nagyon sokféle változata létezik, így lehetséges, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb receptet.

A medvehagyma azonban nem csak az ételünk ízesítésére használható, hanem egészségügyi előnyöket is nyújt. A medvehagyma nagyon gazdag antioxidánsokban és vitaminokban, így segíthet megelőzni a betegségeket és javítani az általános egészségi állapotot.

A medvehagyma rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást, csökkenteni a koleszterinszintet, és javítani a vérkeringést. Emellett a medvehagyma antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású is lehet.

Árlista | Házikó Orfű

350,– Ft idegenforgalmi adó / fő / éj 18 év felett

+36 70 / 904 52 34 | hello@haziko-orfu.hu

A foglalások kizárólag telefonon vagy e-mailen keresztül történhetnek.

[wpsbc-overview calendars="all" legend="yes" legend_position="top" start_year="0" start_month="0" history="1" tooltip="1" weeknumbers="no" language="hu"]

2 személy
ár / éjszaka

Ft. 23.000,–

minimum tartózkodás
3 éjszaka
2 személy

Ft. 69.000,–

további felnőtt személy
ár / éjszaka

Ft. 9.500,–

éjszakai árak gyerekeknek
4-töl 14-évig 

Ft. 6.000,–

éjszakai árak gyerekeknek
0-töl 3-évig 

Ft. 0,–