zsolnay porcelán

Mecsek / zsolnay porcelán

Fedezd fel

A Magyar művészet kincse

Zsolnay porcellán, a magyar kultúra egyik legjelentősebb alkotása, amely hosszú múltra tekint vissza. Az egyedülálló technológiával készült porcelánokat a világ minden táján ismerik és elismerik, és az évek során számos díjat és elismerést is kaptak. 

Mi az a Zsolnay Porcellán?

A Zsolnay Porcelán Manufaktúra az egyik legismertebb és legjelentősebb porcelánmanufaktúra Magyarországon. Alapítója, Zsolnay Vilmos, a 19. század végén alapította a céget, és a kezdeti időszakban főleg dísztárgyakat készítettek. Azonban a manufaktúra hamarosan híressé vált egyedülálló technológiájáról, amelynek segítségével képesek voltak olyan porcelánokat készíteni, amelyeket eddig senki sem látott.

Az új technológia lehetővé tette, hogy a Zsolnay porcelánok színesek legyenek, és az általuk kifejlesztett égetési eljárás révén a porcelánok erősek és tartósak lettek. A manufaktúra által kifejlesztett glazúr révén a porcelánok felülete sima és fényes, és ezek az egyedi tulajdonságok tették a Zsolnay porcelánt a világ egyik legkülönlegesebb porcelánjává.

A Zsolnay porcelánok stílusa

A Zsolnay porcelánok stílusa nagyon változatos, és több mint egy évszázados történetük során több különböző stílust és motívumot használtak. Az egyik legismertebb és legkedveltebb stílus az Art Nouveau, amelyet a manufaktúra a 20. század elején alkalmazott. Az Art Nouveau stílusú Zsolnay porcelánok domború felületűek, és díszítéseik közé tartoznak a természet motívumai, mint a virágok és a lepkék.

A manufaktúra későbbi stílusa, az Art Deco, is nagyon népszerű volt. Az Art Deco stílusú Zsolnay porcelánok geometrikus formákat használnak, és erőteljes, modern motívumokkal díszítik őket

A Zsolnay porcelánok művészete

A Zsolnay porcelánok művészete kiterjed a dísztárgyakon kívül a kerámiára és az épületdíszítésre is. A manufaktúra készített számos épületdíszt, köztük különböző tetőfedő elemeket és kerámiaburkolatokat is. Az egyik legismertebb munkájuk a budapesti Műcsarnok homlokzati díszítése, amely egyedülálló a maga nemében.

A Zsolnay porcelánokat gyakran használják művészeti tárgyként is, és számos múzeumban és gyűjteményben találhatóak meg. A legnagyobb Zsolnay gyűjtemény a Pécsi Porcelánmúzeumban található, amely a manufaktúra székhelyén, Pécsen található.

Hol lehet megnézni a Zsolnay porcelánokat?

A Zsolnay porcelánokat számos helyen lehet megtekinteni Magyarországon és külföldön is. A pécsi Zsolnay Negyedben található a Zsolnay Múzeum, ahol a manufaktúra történetét és munkáit lehet megtekinteni. A múzeumban a látogatók betekintést nyerhetnek a Zsolnay porcelánok készítési folyamatába, és megtekinthetik az egyedülálló porcelánokat.

Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában és a Műcsarnokban is találhatóak Zsolnay porcelánok, többek között az említett homlokzati díszítés is megtekinthető itt.

Ha valaki szeretné otthonába vinni a Zsolnay porcelánokat, akkor számos antikvárium és porcelánbolt kínálja a Zsolnay termékeket.

Összegzés

A Zsolnay porcelánok a magyar kultúra egyik legfontosabb és legszebb alkotásai közé tartoznak. A manufaktúra egyedülálló technológiája és művészete révén a Zsolnay porcelánok világszerte ismertek és elismertek. A pécsi Zsolnay Negyedben található Zsolnay Múzeum és a budapesti múzeumok lehetőséget adnak arra, hogy a látogatók megtekinthessék ezeket a különleges porcelánokat. Ha valaki szeretné otthonába vinni a Zsolnay porcelánokat, akkor számos antikvárium és porcelánbolt kínálja a Zsolnay termékeket.

Bármelyik Zsolnay porcelán darabot is választja az ember, biztos lehet benne, hogy egy különleges és értékes műalkotást tart a kezében. A Zsolnay porcelánok egyedi szépsége és művészete hosszú évek óta inspirálja az embereket, és továbbra is vonzza a porcelánkedvelők és művészeti rajongók figyelmét világszerte.

Árlista | Házikó Orfű

350,– Ft idegenforgalmi adó / fő / éj 18 év felett

+36 70 / 904 52 34 | hello@haziko-orfu.hu

A foglalások kizárólag telefonon vagy e-mailen keresztül történhetnek.

[wpsbc-overview calendars="all" legend="yes" legend_position="top" start_year="0" start_month="0" history="1" tooltip="1" weeknumbers="no" language="hu"]

2 személy
ár / éjszaka

Ft. 23.000,–

minimum tartózkodás
3 éjszaka
2 személy

Ft. 69.000,–

további felnőtt személy
ár / éjszaka

Ft. 9.500,–

éjszakai árak gyerekeknek
4-töl 14-évig 

Ft. 6.000,–

éjszakai árak gyerekeknek
0-töl 3-évig 

Ft. 0,–